Monitoring; Maar hoe dan?

Ik kan er natuurlijk niet omheen, wanneer ik in mijn blogs over ontwikkeling schrijf, om ook iets over monitoring te schrijven. Maar wat bedoel ik daar eigenlijk mee?

Zoals je waarschijnlijk weet is opleiden van groot belang voor de ontwikkeling van talenten. Eerder heb ik al geschreven dat  opleiden zonder opvolging nagenoeg zinloos is. Zie hiervoor ook mijn vorige blog over de zwemles. En nu ga ik nog een stap verder. Opvolging zonder vastlegging of monitoring is weinig effectief.

Stel je het volgende maar eens voor. Je bent in de gelukkige omstandigheid dat je een leidinggevende hebt die tijd vrij gaat  maken om jou te helpen in je ontwikkeling. Jij hebt een hele mooie cursus mogen volgen en je leidinggevende gaat nu één keer in de maand met jou mee om je on-the-job te coachen. Dat is prachtig. Maar stel nou dat je leidinggevende bij de tweede sessie geen enkel idee meer heeft wat er in de vorige sessie goed ging en waar verder ontwikkeld moet worden. Hij heeft niets kunnen voorbereiden en gaat helemaal blanco de coaching sessie in. Wat zou je hier zelf van vinden?

Wat nou als er wel monitoring zou plaatsvinden? Dan zou er een goed verslag zijn van de eerste sessie waarin precies, tot in detail, vastligt wat er goed gaat en waar nog extra aandacht nodig is. De aandachtspunten zijn beschikbaar en daar kan de leidinggevende op focussen tijdens de nieuwe sessie. Eigenlijk heel logisch.

Daar heb je misschien geen speciale software tool voor nodig. Vroeger deed ik dit zelf met coaching formulieren op papier en de resultaten gingen in een Excel sheet. Daar kon ik nog wat berekeningen aan toevoegen en ik had een perfect overzicht. En wanneer het om ontwikkeling gaat dan is dat echt het belangrijkste. Je moet die spiegel kunnen voorhouden.

Nu coaching wat meer gebeurt binnen bedrijven komt er wel de vraag naar specifieke tools om te kunnen monitoren. Zelf ben ik natuurlijk een groot voorstander van de 4YourTalent monitor. Deze tool is ontwikkeld door trainers voor trainers en biedt alles wat er nodig is om medewerkers on-the-job te kunnen coachen. Daarnaast bieden ze nog veel meer mogelijkheden om talenten te ontwikkelen zoals e-learning, assessments, persoonlijke ontwikkel plannen en nog heel veel meer.

Rise - Patrick van Rooij - 4YourTalent

Wanneer we kijken naar ontwikkeling van vaardigheden dan gebeurt dat eigenlijk veel meer in de sport of op beroepsopleidingen dan in het bedrijfsleven. In het bovenstaande plaatje zie dan ook een toepassing van de 4YourTalent monitor bij een golfacademy. Hier kunnen ze van de cursisten exact in kaart brengen wat er goed gaat en waar ontwikkeling nodig is. Dit doen ze tot op detail niveau. Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn handen niet goed houdt of zijn linkervoet niet helemaal juist heeft staan dan kan dit vastgelegd worden. Perfect om deze talenten naar het hoogst haalbare niveau te krijgen. En ook dat doen ze met de 4YourTalent monitor.

Wil je hier meer over weten? Neem dan een keer contact met me op via 06-22654736 of rise@patrickvanrooij.nl. Of kijk eens op de website van www.4yourtalent.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *