Zwemmen; dat leren ze zelf wel

Zwemmen - Blog - Rise - Patrick van Rooij

Het is inmiddels jaren geleden maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Samen met mijn oudste zoon naar de eerste zwemles. Een spannende dag voor vader en zoon.

Eenmaal omgekleed ging hij samen met ongeveer tien andere kindjes op weg naar het grote zwembad. Er staat een zwemleraar waaraan je kunt zien dat hij een hele goede zwemmer moet zijn. Dat geeft vertrouwen. Hij begint zijn verhaal dan ook met te vertellen wat hij allemaal heeft gedaan en dat hij echt heel goed kan zwemmen. Ik heb er alle vertrouwen in.

Daarna begint hij aan de kindjes te vertellen hoe ze moeten zwemmen. En hij gaat zelfs het zwembad in om voor te doen hoe het moet. Alle kindjes zitten op het bankje en knikken wanneer hij vraagt of ze het allemaal begrepen hebben. Er zijn geen vragen.

Goed zegt de leraar, dan ga ik nu een kop koffie drinken en mogen jullie zelf lekker zelf gaan oefenen in het grote bad. Spring er maar in.

Natuurlijk is het zo niet gegaan. Niemand laat kindjes zonder begeleiding in een diep zwembad springen. Dat zouden we toch nooit accepteren.

Zelf heb ik regelmatig bedrijfsopleidingen gevolgd. Uitleg wordt gegeven door zeer ervaren specialisten. Heel veel informatie en alles lijkt logisch. Zelfs wanneer er na 1 of 2 dagen opleiding afscheid wordt genomen om er vervolgens nooit meer op terug te komen. Het magische pilletje zit er weer in. Dit lijkt zo veel op die kindjes die in dat grote zwembad mogen springen. Dat accepteerden we toch niet.

Wat we met opleiden doen is mensen inzicht geven in hoe het zou moeten. We geven er een duidelijke beredenering bij zodat helder wordt waarom iets op een bepaalde manier het beste werkt. Wanneer het inzicht er is dan begint het echte leren pas. En dat leren kun je doen samen met een leraar maar kan ook prima gedaan worden met je manager of een coach. Zolang degene die voor begeleiding zorgt de materie maar perfect kent en weet hoe feedback te geven. Ā Allemaal zaken waar ik ondersteuning bij kan bieden.

Neem gerust contact met me op voor een afspraak via 06-22654736 of per email op rise@patrickvanrooij.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *