Verkoper; JE MOET JE SCHAMEN

Rise - Blog - Patrick van Rooij - Slechte verkoper

In mijn kennissenkring ken ik veel ZZP-ers. Allemaal mensen die zijn gaan doen waar ze blij van worden. En in veel gevallen is dat niet verkopen. Vandaar dat ik een tijdje terug de gedachte had om een 2-daagse verkooptraining voor ZZP-ers te organiseren.

Wanneer je zo’n idee hebt dan is marktonderzoek het eerste wat je gaat doen. De reacties die ik daar kreeg waren onvoorstelbaar. “Ik kan niet verkopen want ik kan slecht liegen.“, “Ik ben veel te eerlijk voor verkoop.“, “Ik kan mensen niet dwingen iets te kopen.“. Zo waren er heel veel reacties.

Wanneer ik terugdenk aan mijn verleden dan weet ik dat ik ook wel eens ergens op sollicitatiegesprek kwam voor een functie van verkoper waar mij de vraag gesteld werd of ik goed kan liegen. Natuurlijk ben ik daar snel vertrokken.

Blijkbaar is het een heel gangbare gedachte dat verkopers constant liegen. Ik herinner me een collega inkoper, net nieuw binnen het bedrijf, die heel joviaal de opmerking tegen mij maakte; “Een echte verkoper. Zodra z’n mond open gaat begint hij te liegen.“. Als manager binnen dat bedrijf moest ik daar natuurlijk iets mee doen maar het geeft wel aan welk denkbeeld er heerst.

Je zult begrijpen dat ik hier zelf heel anders tegenaan kijk. Maar eerlijk gezegd heeft het bij mij ook lang geduurd voordat ik zelf het beroep verkoper als een vak ben gaan zien. De eerste jaren vroeg ik mijzelf wel eens af wat ik eigenlijk kan. Een stratenmaker kan een heel mooi pad aanleggen, een accountant kan een jaarrekening maken. Maar wat maak ik nou als verkoper? Later, door het volgen van de juiste commerciële training, ben ik gaan inzien dat verkopen zeker een vak is waar je vaardigheden, kennis en competenties voor nodig hebt om te slagen. En laat ik vooropstellen dat liegen daar zeker niet bij hoort.

Ik zie verkopen als het helpen met inkopen. Met de juiste argumenten de klant laten zien dat er voordeel is wanneer er bij mij gekocht wordt. Wanneer dat voordeel er niet is dan zal ik niet verkopen. Het is een cliché maar een verkoop is alleen succesvol wanneer beide partijen tevreden zijn. Dat moet het uitgangspunt zijn. Dat is het voor mij in ieder geval.

Hoe kijk jij aan tegen verkoop? Laat het me eens weten. Of wil je een keer een kop koffie met me drinken om te spreken over het verkoopvak en of ik daar ondersteuning bij kan bieden? Neem contact met me op of volg mijn social media kanalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *